torstai 8. elokuuta 2013

Betonilattia kerrostaloon


Betonilattia on meidän ykkösvaihtoehto lattiaksi, jos se vaan mitenkään järkevästi (ja edes kohtuulliseen hintaan) tänne saadaan. Kiinnitin huomioni betonilattiiaan ensimmäisen kerran jo viime vuonna Tampereen asuntomessuilla, mutta täydellisesti ihastuin, kun näin tämän kodin viime syksynä Koti ja Keittiö -lehdessä. Kylmäksi ja kolkoksi mielletty betonilattia on saatu näyttämään todella kotoisalta ja lämpöiseltä. Tänä vuonnahan betonilattioita näkyi sitten ties kuinka paljon Hyvinkään asuntomessuilla ja olikin kiva päästä katsomaan, miltä lattia näyttää livenä jonkun kodissa.  

Koska lattialla on niin suuri merkitys koko asunnon ilmeeseen ja se vaikuttaa siten moniin muihin materiaalivalintoihin, oli meidän lyötävä jo nyt suunnittelun alkuvaiheessa lukkoon, että todellakin betonilattiaa lähdetään edistämään. Vain jos on ihan pakko (=tulee liian kalliiksi), harkitaan muita vaihtoehtoja.

Lähdinpä sitten selvittelemään, miten betonilattian laittaminen vanhaan kerrostaloon oikein onnistuu ja mitä se maksaa. Otin ensimmäiseksi yhteyttä Designbetoniin, jonka havaitsin tehneen myös monet Hyvinkään asuntomessujen betonilattiat. Ilokseni sainkin huomata, ettei betonilattia laittaminen ole oikeastaan sen kummoisempi juttu kuin minkään muunkaan lattian asentaminen. Eräs alalla työskentelevä henkilö lähipiiristäkin sanoi, että ihmiset turhaan pelkäävät betonia, sillä hiottu betoni on yksi parhaista lattiamateriaaleista, mitä hän tietää. Näin koiraperheessä se on myös varsin kestävä ja "anteeksiantava". 

Olemme suunnitelleet, että betonilattia tulisi kauttaaltaan koko asuntoon, poislukien märkätilat. Kynnykset ja listat jätettäisiin kenties kokonaan pois. Koska betoni sellaisenaan on varsinkin talvella kylmä, haluamme laittaa sen alle lattialämmityksen.

Designbetonin mukaan 2-4 mm  paksu betonipinnoite olisi järkevintä laittaa suoraan betonivalun päälle. Meidän tapauksessamme (kun kyseessä on vanha talo) he kuitenkin suosittelivat, että parketin alta mahdollisesti paljastuva lautalattia jätettäisiin paikoilleen. Lautalattian päälle sitten tulisi epoksi- tai lastulevy tasaamaan lattian joustoa. Lattialämmitys asennettaisiin levyn päälle ja kaapelit peitettäisiin vielä betonivalulla. Ja kaiken komeuden päälle sitten tuo betonipinnoite. Kuulemma on olemassa myös sellaisia levyjä, joissa on valmiiksi urat lattialämmitykselle, jolloin pinnoite voidaan laittaa suoraan levyn päälle. Sitä en muistanut kysyä, tarvitaanko johonkin väliin vielä äänieristemateriaali, mutta voisin kuvitella, että sellainenkin olisi hyvä laittaa. 

Mitä koko homma sitten maksaa? Designbetonin mukaan kaikki tämä asennuksineen olisi n. 80€/m2 + ALV. Hinta ei pidä sisällään mitään pohjatöitä, kuten alavaluja tms. vaan ainoastaan nuo edellämainitut. Ja toki täytyy muistaa, että jos lattialämmitys tulee sähkölämmitteisenä niin sen lämmittämisestä tulee kustannuksia sitten käytössä. Hinta kuulemma n. 1,5€-2€ m2/kk. Tämä mietittytääkin ehkä nyt kaikista eniten, koska vuodessa lämmityksestä tulee jo ihan mittava kustannus tämän kokoisessa asunnossa... 

Yksi mahdollisuus olisi tehdä lattialämmitys vesikiertoisena kaukolämpövettä käyttäen. Tällöin lämmitys ei maksaisi mitään, patterit poistettaisiin ja lämpö olisi huomattavasti tasaisempi kuin pattereista tuleva. Asentaminen tosin tulisi kalliimmaksi enkä yhtään tiedä, miten helppo tämä olisi taloyhtiössä toteuttaa. ilman muuta kuitenkin selvittämisen arvoinen asia. 

Kunhan suunnitelmat etenevät, aion selvitellä betonilattiaa vielä tarkemmin ja useammalta taholta, mutta tässä vaiheessa on mahtavaa tietää, että periaatteessa mitään esteitä betonin valinnalle ei pitäisi olla.

KUVA täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!