torstai 12. syyskuuta 2013

VALAISTUSSUUNNITELMA

Uskaltaisin väittää, että valaistuksen miettiminen on niiden asioiden joukossa, joihin käytetään yleensä vähiten aikaa kodin remontissa ja sisustamisessa ylipäätään. Sen merkitystä koko kodin ilmeeseen, toimivuuteen ja tunnelmaan ei varmaan kunnolla sisäistetä tai sitten se vaan unohtuu kaiken muun keskellä. Kuitenkin näin pimeässä maassa riittävä valaistus on niin tärkeässä roolissa, että sen pitäisi saada ansaitsemansa huomio myös sisustussuunnittelussa.

Yleisimmät puutteet valaistuksen suunnittelussa lienevät:

1) liian vähän valoa
2) liian vähän muunneltavuutta 
3) väärän väristä valoa

Itsekin olen asunut monessa asunnossa, jossa olen yrittänyt tihrustaa muutaman huonon kattolampun valossa silloin kun oikeasti tarvitsisit kunnon valoa. Tai vaihtoehtoisesti joutunut räväyttämään hillittömät halogeenit päälle kun olisi kiva saada vain hieman tunnelmavaloa. Myös tuo valon väri on kiinnostava juttu, jota kovin moni tuskin tulee edes ajatelleeksi. Sillä, ostaako 2000 kelvinin vai 4000 kelvinin lamppuja on nimittäin aika suuri merkitys valon väriin (suuremmilla kelvineillä saa puhdasta, luonnollista ja valkoista valoa kun taas pienemmillä kelvineillä kellertävää ”likaisen” väristä valoa). Ja valon väri taas vaikuttaa siihen, miltä vaikkapa seinäpinnat näyttävät. Näyttääkö harmaa enemmän harmaalta vai ruskealta tai valkoinen enemmän valkoiselta vai keltaiselta.

Valaistussuunnitelmassamme onkin otettu yllä olevat asiat huomioon. Paperilta katsottuna valon määrä saattaa näyttää jopa liioittelulta, mutta parempi liikaa kuin liian vähän. Ja pointtina onkin juuri se, että eihän kaikkia valoja kerralla pidetä päällä vaan juurikin aina tilanteen mukaan vaihdellaan valaistusta. Suurin osa valoista tulee myös himmentimillä, jolloin valon määrää voidaan säätää myös sen avulla.


MEIDÄN VALAISTUSSUUNNITELMA


Eteisen , wc:n, kylpyhuoneen ja käytävän kattoon upotetaan halogeenit himmentimillä. WC:hen tehdään tämän lisäksi ”valotasku” yhdelle seinälle. Valotaskulla tarkoitetaan sitä, että kun kattoa madalletaan joka tapauksessa niin sivuseinälle jätetään ikään kuin tasku, jonne laitetaan putkihalogeenit (tai mikä niiden nimi nyt onkaan). Tällöin valo tulee katon rajasta hauskasti ja saa sen näyttämään ilmavalta. Lisäksi wc:hen tulee vielä luonnonvalolampulla varustettu peili, jolloin meikkausvalo on paras mahdollinen.

Saunaan laitetaan ylälauteen alle kuituvalosarja ja lisäksi kiuaslinssi, joka valaisee kiukaan. Makuuhuoneeseen tulee yksi kattovalaisin sängyn päälle sekä lisäksi kohdistettavat (ei upotetut) spottivalot huoneen toiseen päähän.

Olohuone-keittiötila onkin valaistuksen suhteen kaikista haasteellisin. Koska kun kyseessä on yksi suuri tila, jossa tehdään useita eri toimintoja, muunneltavuutta täytyy olla paljon. Riippuvalaisimia tuleekin kaksin kappalein ruokapöydän päälle ja keittiötason päälle oikeaan laitaan (täällä lamppuhaaveitani näihin). Sen lisäksi yksi  riippuvalaisin tulee keskelle olohuonetta. Riippuvalaisimien tarkoitus on enemmänkin sisustuksellinen ja tunnelman luominen. Myös olohuone-keittiötilaan, aivan kuten makuuhuoneeseenkin, tuodaan lisäksi käänneltävät, ei upotetut spottivalot. Näiden tarkoitus ei ole olla kovin huomiota herättävät vaan päinvastoin hävitä kattoon, mutta niiden suuntia muuttamalla saadaan valaistua tilaa halutun lailla. Keittiön kaapistojen alle tulee sitten vielä työskentelyvaloa ja lednauha sekä toki yöpöydille ja ikkunalaudoille pöytälamppuja tarpeen mukaan.

Luulisi, että tällä valon määrällä pärjätään. Vieläpä kun oleskelutilassa on nuo neljä isoa ikkunaa, joista tulee päivisin reippaasti luonnonvaloa niin tästähän tulee varsinainen valon palatsi. Hyvä niin. 

Piirustukset ja suunnitelmat: Tiitta Salmenkivi

2 kommenttia:

  1. Vau! Mahtava uusi blogi. Olen samaa mieltä valaistussuunnitelmasta. Monesti jää kokonaan tekemättä tai tingitään vääristä asioista.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Ja hienoa, että kommentti tuli nyt läpi.

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!