tiistai 15. lokakuuta 2013

SAUNA - SUUNNITELMAT JA MATERIAALIVALINNATYhtenä kriteerinä etsiessämme remonttikohdetta oli, että asunnossa joko on sauna tai sellainen voidaan siihen rakentaa. Tässä pohjassa näimme mahdollisuuden saunalle selkeästi tuon nykyisen alkovitilan paikalla. Kuten wc-suunnitelmien yhteydessä mainitsinkin, sittemmin päädyimme kuitenkin ratkaisuun, jossa sauna rakennetaan nykyisen kylpyhuoneen sisään ja wc erillisenä alkovin kohdalle.

Saunasta olisi toki saanut suuremman tekemällä toisin päin, mutta käytännön syistä päätimme tinkiä saunan koosta ja mennä tällä ratkaisulla. Sen verran pieni siitä tulee, että mitään saunailtoja ei tässä saunassa varmasti tulla järjestämään, mutta meille saunan funktio onkin enemmän arjen luksus ja ihana rentoutumispaikka kylmän talven keskellä. Pääasia siis, että me kaksi sinne mahdutaan. :)

Saunasuunnitelma oli se, mikä ahdisti meitä eniten ja myöskin tärkein syy, miksi halusimme ammattilaisen miettimään kanssamme, miten saadaan joka ikinen milli kylpyhuoneesta käyttöön ja lopputuloksesta vieläpä toimiva ja kivan näköinen. Oman haasteensa aiheutti se, että keskellä kylpyhuonetta kulkee yksi putkilinja, jonka kotelointi vie tilaa ja jota ei ainakaan tällä tiedolla ole mahdollista siirtää sivummalle. Siinä se pönöttää siis uusissa suunnitelmissakin. Kaikki mahdolliset valinnat, joilla säästettiin tai saatiin lisää tilaa kylpyhuoneeseen, otettiin käyttöön. Näitä olivat mm. saunan lasiseinä ja -liukuovi, kylpyhuoneen seinän siirtäminen 10 cm eteiseen päin, ohuin mahdollinen saunaeriste ja mahdollisimman vähän ympärilleen tilaa vaativa kiuas. Näillä konstein saunasta saatiin kuin saatiinkin sopivan kokoinen kahdelle ihmiselle ja mahtuupa ylälauteella hyvin pitkäkseenkin laittamaan, jos siltä tuntuu. Myös suihkutilasta saatiin lopulta kaikkien standardien mukainen. Jihuu!

Niin kovasti kun yritettiinkin vältellä kaikenlaisia suihkuseiniä (verhoista nyt puhumattakaan), jouduttiin tekemään sen suhteen pieni kompromissi ja laittamaan kapea 30 cm suihkuseinä oven viereen, jottei vesi roisku ovelle ja pilaa sitä. Onneksi tuo on kuitenkin aika huomaamaton ja käännettävä malli, joten se on poissa tieltä muutoin kun suihkuttelun aikana.Olen aiemmin haaveillut täysin mustasta saunasta, mutta mut onnistuttiin nyt käännyttämään puunväriseen lämpökäsiteltyyn tervaleppään. Ehkä hyvä niin, voi nimittäin olla, että musta olisi ollut ohimenevä innostus ja olen kyllä alkanut tykkäämään tästäkin tosi paljon. On aika ajaton ja linjakas. Lasiseinä oli meille ihan must valinta, se pelastaa paljon tilantunnussa ja tuo ilmavuutta. Olen myös iloinen, että bongasin asuntomessuilta saunan lasiliukuoven ja päädyimme itsekin laittamaan sellaisen. Näin on helpompi liikkua saunan ja suihkun välillä törmäilemättä oviin.
Seinälaataksi valittiin vastaava suuri laatta kuin wc:ssäkin, mutta tummanharmaana (lab granity goal 30x60cm) ja sille kaveriksi sama malli lattiaan 10x10 kokoisena. Sama lattia jatkuu luonnollisesti myös saunan alle. Tämä laatta on itse asiassa ihan vastaava kuin luonnonkivilaatta, joka meillä oli edellisen kotimme wc:ssä, ja siitä tykättiin kyllä kovasti. Nyt tosin on tarkoitus asentaa seinälaatat vaakaan eikä pystyyn kuten aiemmassa kodissa.

Emme ole vielä päättäneet, tilaammeko saunan kokonaisena settinä esim. SunSaunalta vai metritavarana jostain muualta. Riippuu ihan siitä kuinka suuri hintaero näillä vaihtoehdoilla on. Perheestä löytyy kyllä osaavia saunan rakentajiakin, jos hintaero on suuri vaikka tokihan se olisi kätevää tilata koko setti kerralla valmiina. Myös muiden materiaalien osalta on vielä hinnat kilpailuttamatta. Tässä kuitenkin listattuna, millaisia materiaaleja lähdetään metsästämään.

VALITUT MATERIAALIT

Lattialaatta: Lab granity coal 10x10 cm
Seinälaatta: Lab granity coal 30x60 cm
Suihku: Hansgrohe Croma 100 Showerpipe, DN15
Kuivausteline: Rej Design Tango, väri kromi
Saunan paneeli: Lämpökäsitelty tervaleppä 15x120 STS
Saunan laudepuu: Lämpökäsitelty tervaleppä 28x140 SHP
Kiuas: KAJO Corner 6 kW Classic-ohjauskeskus  + KAJO Integrointikaulus Corner 6kW

Piirustukset ja suunnitelmat: Tiitta Salmenkivi

KUVAT: 1 2 3 4 5

3 kommenttia:

 1. Hyvältä vaikuttaa! Ja kyllä siitä, että on ammattilainen mukana hommassa, vaikuttaa olevan niiiin paljon hyötyä että ehkä pakko harkita itsellekin seuraavaan isompaan projektiin...

  Tekstit muuten menee jotenkin hassusti kuvien vieressä sellaisena superkapeana sarakkeena, tsekkaahan!

  Sara

  VastaaPoista
 2. Tää tulee nyt ehkä kahteen kertaan, mutta joo - suosittelen ehdottomasti! Meillä olisi ainakin jäänyt monta juttua hoksaamatta, jos oltaisiin kahdestaan pähkitty suunnitelmia. Ja säästyyhän tässä ihan kauheasti energiaa ja aikaa (ja parisuhde :)) kun ei tarvitse jokaista kiveä kääntää itse alusta loppuun. Ja ennen kaikkea lopputulos on takuulla parempi.

  Outoa, että sulla näkyy tekstit noin, mulla ne näkyy ihan normaalisti sekä koti- että työkoneella..? Tiedän kyllä mitä tarkoitat, koska joskus se tosiaan heittelee niitä tekstejä sillein hassusti, mut nyt en osaa korjata kun ei tosiaan mulla näy :/

  VastaaPoista
 3. Niin ja piti vielä sanoa, että kiitos kun huomautit teksteistä :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!