tiistai 10. joulukuuta 2013

REMONTTIHAASTEITA OSA 1Ajattelin alkaa kerätä "remonttihaasteita" -tunnisteen alle haasteita, joita projektimme myötä on tullut/tulee vastaan. Ehkä näihin haluaa joskus palata (tai sitten ei) tai ehkäpä näistä on hyötyä muille yhtä mittavaa remonttia putkiremontin yhteydessä suunnitteleville. Toki prosessin sujuvuus on aina aika tapauskohtaista ja riippuu pitkälti taloyhtiöstä sekä valitusta urakoitsijasta. Toisissa tapauksissa kaikki sujuu niin kun strömsössä ja toisissa mikään ei mene kerralla maaliin.

Tällaisia haasteita me olemme toistaiseksi kohdanneet. Kaikki ollaan onneksi lopulta saatu ratkaistua tavalla tai toisella.

1) Tiedonsaannin vaikeus 
Siinä vaiheessa kun piti selvitellä voidaanko suunnittelemiamme muutoksia (saunan ja wc:n rakentaminen, keittiön siirtäminen jne.) toteuttaa, tuntui järjettömän vaikealta saada tietoa asioista. Asianosaisten tavoittaminen puhelimitse oli erittäin vaikeaa, puhumattakaan nyt meilien lukemisesta tai niihin vastaamisesta. Ja sitten kun jonkun sait kiinni niin hän käskikin soittaa jollekin toiselle joka taas ohjasi jonnekin muualle. Suunnittelu venyikin paljon pidemmäksi, koska aina oli jossain joku pullonkaula - yksi tieto johon tarvittiin vastaus ennen kuin päästiin eteenpäin.

2) Vesikalusteiden valinta
Suurimmassa osassa taloyhtiöitä tämä on varmasti ihan läpihuutojuttu, mutta ei meidän. Siis se, että osakas voi valita haluamansa hanat, suihkut ja wc:t kunhan ne ovat tyyppihyväksytyt ja oikeaa ääniluokkaa ja osakas maksaa erotuksen, jos kyseessä on kalliimmat kalusteet kuin taloyhtiön valitsemat. Näin mekin ajattelimme, että homma tottakai menee. Vaan täälläpä oltiin ihan oikeasti sitä mieltä, että kaikki voivat ihan hyvin laittaa taloyhtiön valitsemat Oraksen perushanat ja suihkut ilman mahdollisuutta vaihtaa niitä mihinkään muuhun malliin.

Ymmärrän kyllä, ettei mitään superharvinaisia tai asennustavaltaan tai muuten erikoisia vesikalusteita saa laittaa, koska taloyhtiölle voi tulla haasteita niiden huollosta yms. jatkossa. Nyt kuitenkin puhuttiin ihan yhtä yleisistä ja ominaisuuksiltaan sekä hinnoiltaan samanlaisista hanoista kuin taloyhtiön valitsemat. Paitsi, että ne ovat miljoona kertaa paremman näköiset. Noh, pitkällisen väännön jälkeen järki onneksi voitti ja kaikille osakkaille tuli mahdollisuus valita myös muutamasta Hansgrohen mallista sekä lisäksi me saimme kirjallisen luvan laittaa valitsemamme Hansgrohen hanat ja seinä-wc:n.

3) Urakoitsijan tarjous
Ei oikeastaan ollut mikään yllätys, että putkiurakoitsijalta saatu tarjous remonttiimme liittyvistä lisätöistä oli aivan ylihinnoiteltu. Olisihan se ollut liian helppoa, että yksi taho tekee koko rempan. Hintalappu oli kuitenkin varmasti triplat normaaliin ja niinpä päätimme, että urakoitsija tekee vain kaiken sen mikä pakko on (ts. taloyhtiö vaatii, jotta kaikki takuut sun muut menee oikein) ja teemme itse/teetämme muilla tahoilla loput. Sehän toki tarkoittaa huomattavasti enemmän säätöä ja työtä meille, mutta maksaa kuitenkin vaivan, sillä säästettävä summa on mittava. Tätä olimme kyllä osanneet odottaakin.

Koska talomme on vanha (1929 rakennettu) eikä kukaan oikein tiedä, mitä rakenteiden alta paljastuu, jännittää hiukan, mitä yllätyksiä saamme kevään aikana kokea kun putkiremontti käynnistyy. Voi olla, että joudumme tekemään pikaisia muutoksia suunnitelmiin tai muuten vaan repimään hiuksiamme, jos paljastuu jotain johon emme ole varautuneet. Mutta sitä on kaiketi turha vielä murehtia, nautitaan nyt sen sijaan siitä, että ollaan päästy tähän vaiheeseen ja selvitetty toistaiseksi kaikki mutkat matkan varrella. :)

Pari vinkkiä kuitenkin jo tässä vaiheessa kaikille vastaavaa remonttia suunnitteleville:
- Varaa suunnitteluvaiheeseen aikaa ja hermoja
- Mene hallitukseen, jos vaan mitenkään pääset
- Tutki, selvitä ja kyseenalaista, äläkä niele purematta jo tehtyjä "päätöksiä" ilman hyviä perusteluja

KUVA 1

2 kommenttia:

 1. Hei!
  Kiva ja hyödyllinen blogi. On mielenkiintoista ja informoivaa lukea kokemuksistasi. Olemme juuri mieheni kanssa ostaneet asunnon vanhasta kerrostalosta ja iso remontti odottaa. Etukäteen vähän jännittää juuri nämä lupa-asiat ja taloyhtiön suhtautuminen suunnitelmiimme. Emme ole toteuttamassa remonttia putkiremontin yhteydessä, mutta hyvin samanlaisia muutoksia haluamme asuntoomme tehdä (keittiön siirto ja kylpyhuoneen laajennus). Mistä asti keittiön vedet ja viemäröinti vedetään? Kylpyhuoneestako?
  -Millalilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos blogista on hyötyä! :) Meillä vedetään putket naapurin puolella menevästä putkilinjasta, joka sattui löytymään sopivasti tulevan keittiön seinän takaa. Ne olisi voinut vetää myös kylpyhuoneesta, mutta silloin matka olisi ollut pidempi ja oli epävarmaa on tuolla matkalla jotain kantavia palkkeja joiden läpi niitä ei olisi voinut vetää.

   Keittiön siirtämiseen liittyi putkien lisäksi toinen asia, joka vaikutti siihen voimmeko sitä siirtää. Eli uudesta keittiötilasta piti löytyä toinen ilmanvaihtokanava nykyisen näkyvillä olevan lisäksi, jotta siirron sai tehdä. Tämä siis oli must vaikka liesituuletinta ei kytketäkä mihinkään hormiin. Näin ainakin meidän taloyhtiö vaati. Onneksi sellainen löytyikin sitten nykyisten makuuhuoneen kaapistojen takaa.

   Tsemppiä remonttiin! Ja kevään aikana voi tosiaan täältä seurata mitä kaikkea meillä tulee vastaan remontin varrella...

   Poista

Kiitos kun kommentoit!