torstai 16. tammikuuta 2014

KRIITTINEN SÄILYTYSTILA

Säilytystilan puute on yksi niistä vanhojen talojen haasteista, joista edellisessä postauksessa mainitsin. Niin tylsä aihe kun säilytystila onkin, on sillä kuitenkin erittäin kriittinen merkitys koko kodin toimivuuteen ja siten siellä viihtymiseen. Tämän olemme itsekin todenneet ihan käytännössä, kun edellisessä kaikin puolin muuten täydellisessä kodissa ei säilytystilaa ollut juuri lainkaan. Vähäiset kaapit tursusivat tavaraa ja vaatteita oli ripoteltu ympäri kämppää niin, että niitä sai aamuisin juosta hakemassa tv-tason alta ja ties mistä. Ei kovin kätevää. Loppujen lopuksi tuo säilytystilan puute oli ehkä jopa yksi syy siihen, että myimme asunnon (ei toki ainut).

Vahingosta viisastuneena ei tietenkään haluta toistaa samaa virhettä nykyisessä kodissa, joten lienee syytä varmistaa tässä vaiheessa, että kaappitilaa on tulossa riittävästi. Ihan täysin haasteetonta riittävän säilytystilan rakentaminen asuntoon ei ole, koska makuuhuone meillä tulee olemaan suhteellisen pieni ja toisaalta olohuone-keittiötilaan ei kovin mielellään mitään hillittömiä kaapistoja rakentaisi, koska sen koko juju on avaruus ja avoin tila. Onneksi ei olla mitään tavaran hamstraajia, joten ylimääräistä roinaa ei kodissamme pyöri vaan vain sellaisia vaatteita ja tavaroita, joita oikeasti käytetään.

Tilanne on kuitenkin sikäli muuttunut remontin suunnittelun alkuperäisestä asetelmasta, että meitä on takaisin muuttaessa perheessä yksi enemmän. Pulla on niin sanotusti uunissa. :) :) Tämä on tietysti seikka, joka täytyy huomioida myös säilytystilassa heti alkuunsa. Muilta osin uskon, että koti toimii meille oikein hyvin ja pitkäänkin vaikka kyseessä onkin kaksio.

Koska keittiö tulee olemaan valtava ja kaapistot kattoon asti, sinne saadaan hyvin mahdutettua siivouskomero ja yksi kaappi Morrisin ruuille yms. Yläkaappeihin saa myös hyvin jemmattua tavaraa, jota ei joka päivä tarvitse.

Makuuhuoneeseen saadaan riittävästi tilaa vaatteille kun laitetaan kiinteiden liukuovikaappien lisäksi päätyseinustalle jonkinlainen kaapisto, laatikosto tai pari seisovaa vaaterekkiä. Korkeita vaatekaappeja en päätyseinälle halua, koska silloin tunnelma muuttuu liian komeromaiseksi.

Myös eteisen yksi seinusta tulee olemaan kokonaan kaapistoa. Vanhan (entiseen makuuhuoneeseen johtaneen) oviaukon kohdalle jää hieman syvempi kohta, joka toimii loistavasti ulkotakeille. Tällöin voidaan tehdä muu kaapisto hieman kapeampana ja näin eteisestä ei tule yhtä ahdas kuin mitä se oli aiemmin. Kaikki kiinteät kaapistothan meille rakentaa sama puuseppä, joka tekee keittiönkin. Näin ollen kun mittojen mukaan tehdään, saadaan kätevästi käyttöön myös kapeammat kohdat makkarista ja eteisestä siten, että kaapistot näyttävät kuitenkin yhtenäiseltä ulospäin. Näillä säilytystiloilla pitäisi pärjätä. Jos ei, niin sitten on laitettava tavaraa/vaatteita kiertoon tai kehiteltävä olohuoneen puolelle lisää tilaa. Esim. tällaisen simppelin ja siron kaapiston voisin kelpuuttaa olohuoneeseenkin.


KUVAT: 1 2 3

4 kommenttia:

 1. <3 Kuulostaa vähän liian hyvältä teidän tulevat säilytystilat! Meillä alkaa jo nyt tila loppua kun juniorin vaatteet valtaa alaa. Ehkä tuon osan teille... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, ei meillekään nyt niiin ruhtinaallisesti tota säilytystilaa oo tulossa, mutta ehkä just pärjätään. :) Vaikea arvioida paljonko pikkuihmisen tavarat ja vaatteet tulee viemään tilaa, mutta pitää sitten kehitellä lisää kaappeja jos ei riitä.

   Poista
 2. Oi, onnea! Pullajuttuja!

  Säilytystilaa on hyvä olla, eikä sitä ole koskaan liikaa. Me kauhisteltiin, että miten saadaan kaksi huoneen kokoista varastotilaa täytettyä ja kas, eipä ole enää tarvinnut kauhistella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D Joo, se on totta, harvemmin sitä liikaa on ja parempi yliarvioida kuin aliarvioida tarve. Toisaalta oon myös huomannut, että mitä enemmän säilytystilaa, sitä helpommin kertyy myös ylimääräistä tavaraa nurkkiin. :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!