torstai 20. maaliskuuta 2014

LAUTALATTIAN HIMO

valkoinen lankkulattia

valkoinen lankkulattia

valkoinen lankkulattia

valkoinen lankkulattia

Lattiamateriaalin valinta on tuottanut meille päätöksistä ehkä eniten päänvaivaa ja erimielisyyttä. Harmiksemme meidän asunnosta ei parketin alta löytynyt alkuperäistä lautalattiaa toisin kuin esim. alakerran naapurilla olen vilaukselta nähnyt. Too bad, se kun olisi ratkaissut päätöksen heti alkuunsa. Näin ei kuitenkaan ollut ja sen jälkeen ollaankin käyty läpi varmasti kaikki maailman lattiavaihtoehdot parketista vinyylikorkkiin ja betonilattiaan. Laminaatti taitaa olla ainut materiaali, mitä ei olla harkittu missään vaiheessa.

Mua on siis koitettu järkiperustein käännyttää mm. vinyylikorkkiin ja sehän olisikin käytännössä erittäin järkevä ratkaisu (lämmin, pehmeä, äänetön ja helppo asentaa). En kuitenkaan pysty pääsemään yli siitä, että tähän asuntoon parhaiten sopisi juuri lautalattia. Sellainen mikä siellä on joskus aikoinaan ollutkin. Ja lattia on niin isossa roolissa koko kotia - sen fiilistä, ilmettä ja mukavuutta, että en nyt tässä asiassa kertakaikkiaan voi tehdä kompromissia. (Muutenhan olen mitä joustavin ihminen enkä juurikaan jääräpää, jos jotain päätän. ;))

Myöskin ajatus täysin valkoisesta lattiasta on vain vahvistunut. Havahduin nimittäin tässä joku aika sitten huomaamaan, että meillä ei ole ruokapöytää ja sen tuoleja lukuunottamatta juurikaan valkoisia huonekaluja. Sen sijaan meiltä löytyy vanha puunvärinen lipasto ja sohvapöytä, musta sohva, musta keinutuoli ja mademoiselle (kunnostuksen jälkeen), ruskea lepakkotuoli ja tummanharmaa sänky. Tähän kun vielä lisätään ruskea kakluuni ja musta keittiö niin vitivalkoiset seinät ja lattiat ovat mielestäni ainoa vaihtoehto, jossa huonekalut pääsevät ansaitusti esiin ja kokonaisuus näyttää freesiltä.

Se miksi sitten edes muita materiaaleja kuin lauta/lankkulattiaa ollaan harkittu on tietyt haasteet, joita tuo kyseinen materiaali tuo tullessaan. Siihen kun jää tietysti herkemmin jälkiä, koska puu (varsinkin mänty, jota näissä 20-30-luvulla rakennetuissa taloissa on kuulemma eniten käytetty aikoinaan) on niin pehmeä materiaali. Lisäksi sen asentaminen on työläämpää ja vaatii ammattilaisen, joka tietää mitä tekee. Puu kun on eläväinen materiaali niin helposti ollaan tilanteessa, että puolen vuoden päästä lautojen välissä on hillittömät raot. Meille oman haasteensa aiheuttaa myös se, että lattian asentaminen tapahtuu kesällä kun ideaali aika asentaa olisi talvella ilman ollessa mahdollisimman kuivaa.

Hyvinä puolina kuitenkin sanottakoon, että ehkäpä juuri tuo eläväisyys ja luonnonmukaisuus on se mikä tässä materiaalissa kiehtoo. Elämisen jäljetkin saa siinä vapaasti näkyä. Ja onhan se mukavan pehmeä ja lämmin eikä mikään erityisen kalliskaan. Suoraan sahalta tai höyläämöltä tilattuna (käsittelemätön) mäntylauta maksaa selvityksieni mukaan noin 20-30€/m2 leveydestä riippuen. Toki tähän päälle tulee sitten työkulut, jotka ovat korkeammat kuin muissa materiaaleissa, mutta ei tuo hinta mitenkään älyttömäksi kipua.

Hieman enemmänhän se vaivaa vaatii, mutta uskon että emme tule katumaan lautalattian valintaa. Kuulen kuitenkin mielelläni, jos jollain on kokemuksia vastaavasta lattiaprojektista, puolesta tai vastaan. Tai jos on kokemuksia eri puulajien (mänty, koivu, kuusi, tammi) hyvistä & huonoista puolista.

KUVAT: 1 2 3 4

10 kommenttia:

 1. Meillä on vanhassa mökissä lakattu kuusilankkulattia. Tarkkaa ikää en lattialle nyt muista, mutta heittäisinkö 40-50 vuotta. Varsin huonossa kunnossa on nykyään, erityisesti koira on kyllä jättänyt jälkensä ihan kiitettävästi. Mutta mielestäni juuri tuo käytön jättämä jälki onkin puussa se viehättävin ominaisuus. Mulle on myös yritetty kaupata tuota vinyylikorkkia, mutta en suostu. Sanoin, että sama kun laitetaan sitten muovimatto. Ja koska henkinen ikäni on 5 vuotta, yhden alettua oikeasti tutkimaan niitä muovimatto vaihtoehtoja rautakaupassa, tuli myös muutama uhkaus esitettyä (näihin liittyi se muovimatto sekä kokko). Yritin myös ehdottaa lankkulattiaa, mutta vesikiertoisen lattialämmityksen ollessa ensisijainen lämmitysmuoto, ei lankku ehkä olisi kaikista järkevin lattiaratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän niin nämä "keskustelut", meillä on käyty ihan samanlaisia. :) Meillä oli kans edellisessä omassa kämpässä lautalattiat, joka oli aika kulunut, mutta jotenkin se ei haitannut yhtään, päinvastoin se oli just sellaisena ihana. Vasta jälkeenpäin olen tajunnut kuinka kiva lattia se oikeastaan olikaan kun on nähnyt näitä muita tässä välissä. Ja hyvä puolihan on se että laudan voi kuitenkin hioa ja maalata uudestaan jos haluaa siitä vaikka erivärisen

   Poista
 2. Meillä on vanha lautalattia, joka juuri hiottiin ja maalattiin harmaalla....enkä kyllä vaihtaisi sitä mistään hinnasta esim. parkettiin...:)
  T. Uusi lukijasi...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No uskon! Enkä usko että mekään tätä valintaa tullaan katumaan, eiköhän mieskin ala olla siitä jo aika vakuuttunut.

   Ja kiva, tervetuloa lukijaksi! :)

   Poista
 3. Voi että, minäkin olen haikaillut valkoista lautalattiaa ties kuinka kauan. Asutaan kyllä pienessä kerrostaloasunnossa, eikä se tänne ehkä sovi, mutta ehkä jonainen päivänä jossain rintamamiestalossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen lautalattia on kyllä ehkä kaunein mahdollinen lattia munkin mielestä. Ja tällaiseen vanhaan taloon tuntuisi jopa vääryydeltä laittaa nyt jotain muuta kuin tuollainen alkuperäinen lauta.

   Poista
 4. Uteliaana (ja uutena lukijana) kyselen, että mihin lattiamateriaaliin lopulta päädyitte? Meillä edessä uuden lattian valinta 30-luvun asuntoon ja valkoinen lautalattia kiinnostaa kovasti. Mikäli päädyitte juurikin valkoiseen lautaan, niin mistä sen hankitte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva, uusia lukijoita!:) Päädyttiin lopulta mäntylankkuun, joka tilattiin Hanssonin sahalta puulattia.comin kautta. Lattia asennetaan ensi viikon alussa ja hiotaan & maalataan loppuviikosta, joten sen jälkeen luvassa kuvia lopputuloksesta ja muutenkin varmaan juttua lattiasta.

   Poista

Kiitos kun kommentoit!